Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Víkendové antigénové testovanie 20.2.2021 sa neuskutoční

SÚBOR
Dátum: 18.02.2021
Autor: Obec Lužianky
Víkendové antigénové testovanie 20.2.2021 sa neuskutoční

Oznam občanom

Obec  Lužianky  oznamuje občanom obce, že víkendové antigénové testovanie sa v obci Lužianky  neuskutoční.

Obec Lužianky  sa ako jedna z členských obcí hlási ku komuniké rady Nitrianskeho regionálneho ZMOS zo dňa 3. februára, ktoré bolo zaslané viacerým štátnym orgánom a medializované vo viacerých médiách. Pred dvomi týždňami sme týmto komuniké oznámili príslušným štátnym orgánom naše stanovisko, že po troch kolách celoplošného testovania v okrese Nitra a ďalších dvoch nariadených testovaniach naprieč Slovenskom, po 15. februári 2021 už ďalšie testovanie nebudeme organizovať a vyzvali sme „zodpovedných“, aby túto štátnu úlohu ďalej zabezpečoval štát.

Keďže v priebehu dvoch týždňov na našu výzvu nikto z kompetentných, až na okresný úrad Nitra, ktorý nám odporučil spoluprácu so súkromnou spoločnosťou, nereagoval a odporúčaná spolupráca daný problém neriešila a stále presúvala povinnosti a zodpovednosť štátu na plecia samosprávy rada NR ZMOS 17. februára na svojom zasadnutí, odporučila členským obciam, aby sa riadili spomínaným stanoviskom.

Po konzultácii  sme sa ako členská obec NR ZMOS rozhodli počas víkendových dní v obci netestovať. Vám občanom sme odporučili zabezpečiť si testovanie na odberových miestach v okresnom meste Nitra, prípadne v niektorom z iných funkčných odberových miestach, nakoľko si uvedomujeme, že stále na cestu do práce, potrebujete potvrdenie negatívneho výsledku testu, ktoré z deklarovaného dobrovoľného testovania, rozhodnutím štátnych orgánov, robí testovanie povinným.

Rada NR ZMOS na svojom zasadnutí 17. februára 2021 požiadala  príslušné  štátne orgány o písomné stanovisko, či sú schopné zabezpečiť činnosť v obciach tak, aby odberové miesta boli dostupné aj občanom mimo okresného mesta. V prípade, že by to nebolo možné, vyzvala tieto orgány, aby sa v rámci svojich kompetencií zasadili o to, že plošné testovanie, ktoré dlhodobo neprináša očakávané a sľubované výsledky bolo prehodnotené a aby sa, povinne vykonávalo, len v „premorených“ lokalitách, prípadne bola zrušená povinnosť preukazovať sa negatívnym výsledkom testu pri ceste do práce.

Všetci starostovia príslušných obcí boli oslovení, aby  túto výzvu podpísali a zverejnili na stránkach svojich obcí.

Zoznam mobilných odberových miest nájdete na  stránke  obce  www.luzianky.sk  

 

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
List_NRZ_ZMOS_regionalne_urady_NSK Veľkosť: 153.7 kB Formát: pdf Dátum: 19.2.2021

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.